Analytici: Výraznější růst mezd nelze kvůli nezaměstnanosti čekat

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Výraznější růst mezd než v letošním třetím čtvrtletí nelze podle analytiků oslovených ČTK do budoucna zatím očekávat. Tlaky na zvyšování platů totiž budou velmi slabé kvůli stále rostoucí nezaměstnanosti a od příštího roku také kvůli úspornému rozpočtovému balíku. Skutečné zvyšování mezd nastane až s výraznějším oživením ekonomiky, upozorňují analytici.

Průměrná mzda v Česku vzrostla v letošním třetím čtvrtletí meziročně o 1068 korun na 23.350 Kč. Zvýšila se tak o 4,8 procenta. Reálná mzda se zohledněním inflace stoupla o 4,7 procenta, což je nejvyšší růst reálné mzdy za posledních osm čtvrtletí. Vliv na růst mzdy mělo zejména propouštění zaměstnanců s nižšími platy a pokles nemocnosti.

"Poslední čtvrtletí letošního roku bude nejspíše podobné jako to třetí, pokud jde o vývoj mezd. Velkou roli opět sehraje meziroční snížení zaměstnanosti, zatímco skutečné zvyšování mezd přijde teprve až s výraznějším oživením hospodářství," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Rychlý růst průměrné mzdy tak podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka nebyl rozhodně pouze odrazem zvyšování mezd. Podle údajů ČSÚ totiž počet zaměstnanců od července do září meziročně poklesl o 6,9 procenta a objem vyplacených mezd o 2,4 procenta. Skutečný nárůst mezd navíc podle Mertlíka zaznamenali jen pracovníci v nepodnikatelské sféře. "Stát tak v recesi zafungoval v souladu s učebnicovými poučkami jako stabilizátor ekonomiky," uvedl.

Růst mezd částečně kompenzoval negativní vliv rostoucí nezaměstnanosti na spotřebu domácností, poznamenal hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Vývoj platů podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška dává za pravdu varovný hlasům z České národní banky, které mzdami argumentovaly proti dalšímu snížení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK