Pražská burza otočila směr a posílila o dvě procenta

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes odpoledne otočila směr a posílila. Hlavní index PX přidal 1,95 procenta na 1150,1 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Nejvíc posílily akcie mediální skupiny CME, dařilo se také ČEZ, operátorovi Telefónica O2 a oběma bankám.

Podle analytiků se dnešní poměrně nezáživné obchodování po nečekaně dobrých datech z amerického trhu práce rychle změnilo v nákupní horečku a pražská burza stejně jako západoevropské trhy nebo hlavní americké indexy krátce před závěrem obchodování posílila. "Hlavním impulzem byl údaj amerického ministerstva práce o tom, že američtí zaměstnavatelé v listopadu zrušili překvapivě mírných 11.000 pracovních míst, nejméně od začátku recese v prosinci 2007. Analytici přitom očekávali úbytek 130.000 pracovních míst. Zároveň byla k lepšímu revidována i říjnová data a navíc nečekaně klesla také míra nezaměstnanosti v USA," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Příznivá makroekonomická zpráva se na pražské burze nejvíce projevila na akciích mediální společnosti CME, které tradičně prudce reagují na změny očekávání vývoje globální ekonomiky. Přidaly bezmála šest procent na 479 Kč. Výrazně posílily také akcie ČEZ, a to navzdory pokračujícímu poklesu cen elektřiny na evropských energetických burzách. Uzavíraly proti čtvrtku silnější o 2,81 procenta na 879 Kč. Rovná dvě procenta si připsal operátor Telefónica O2, jeho akcie dnešní obchodování končily na 434,50 Kč. Přes dvě procenta na 3930 Kč si připsala také Komerční banka, rakouská Erste Bank si polepšila o 1,43 procenta na 746 Kč.

Nedařilo se naopak realitním developerům, jak Orco tak ECM oslabily kolem 1,5 procenta. Velmi mírné ztráty postihly ještě pojišťovací skupinu VIG a Unipetrol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK