GM chce po EU 2,7 miliardy eur na restrukturalizaci Opelu

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. prosince (zpravodaj ČTK) - Americký koncern General Motors (GM) chce po Evropské unii 2,7 miliardy eur (zhruba 70 miliard korun) na restrukturalizaci německé automobilky Opel. ČTK to zjistila z důvěryhodných zdrojů z Evropské komise. GM dnes představila svůj plán pro budoucnost německé firmy ministrům hospodářství v EU, zatím ale není jasné, zda uzavře některý z evropských závodů.

Evropská unie se nicméně dohodla, že pokud bude některý z členských států chtít automobilce pomoci, bude muset pomoc schválit Evropská komise. Novinářům to dnes po jednání řekl náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa. Kompletní obchodní plán amerického koncernu unie zatím nezná, protože Američané dnes předložili jen jeho část.

"Členské státy se dohodly na tom, že jakékoliv rozhodnutí o státní pomoci bude založeno na hodnocení obchodního plánu GM pro Evropu. A teprve poté budou jednotlivé státy se schopny zavázat případné pomoci Opelu na jeho operace v Evropě," dodal Tlapa.

Podle něj pro případnou pomoc budou platit dvě podmínky. První z nich je, že země, které budou chtít firmu finančně podpořit, musí mít dostatek peněz v rozpočtu. Druhou podmínkou je respektování pravidel hospodářské soutěže. "Státní pomoc musí plně respektovat pravidla vnitřního trhu (EU). Restrukturalizace Opelu musí být rovněž založena na věrohodných průmyslových úvahách, které by obnovily dlouhodobou životnost firmy," doplnila eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Na restrukturalizaci německé automobilky, která se během hospodářská krize ocitla na pokraji bankrotu, hodlá GM ze svých finančních zdrojů podle informací ČTK vynaložit údajně 800 milionů eur (téměř 21 miliard korun). Americká firma již německé vládě splatila překlenovací úvěry ve výši 1,5 miliardy eur (zhruba 39 miliard korun).

GM původně hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Automobilka se ale nakonec rozhodla, že si divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama. Rozhodnutí GM ponechat si Opel vyvolalo v Německu velké rozhořčení a přimělo německou vládu požadovat vrácení překlenovacího úvěru.

Berlín byl připraven poskytnout konsorciu v čele s Magnou záruky za úvěry 4,5 miliardy eur. Po zrušení plánovaného prodeje se však změnil v odpůrce státní podpory a minulý měsíc varoval ostatní členské státy Evropské unie, aby Opelu nepomáhaly. Po dnešním jednání v Bruselu je však patrné, že některé státy EU nakonec Opelu pomohou.

To, že Opel nakonec zůstane majetkem GM, by pro Evropskou unii mělo být nejen levnější, ale firma by měla propustit i méně zaměstnanců. Americký koncern chce propustit zhruba 8000 zaměstnanců, zatímco Magna uvažovala až o 10.000 zaměstnancích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK