GM stále doufá v pomoc německé vlády při restrukturalizaci Opelu

06.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. prosince (ČTK) - Nový šéf evropských aktivit americké automobilky General Motors Nick Reilly stále doufá ve finanční pomoc německé vlády při restrukturalizaci divize Opel. Reilly však o víkendu rovněž upozornil na to, že pokud tato pomoc nepřijde, nebude to znamenat výraznější propouštění v německých závodech Opelu.

GM již dříve uvedla, že k restrukturalizaci Opelu potřebuje 3,3 miliardy eur (zhruba 85 miliard Kč). "Existuje tu přesvědčení, že GM má v USA dost peněz, které může utrácet v Evropě. Tak tomu ale není," prohlásil Reilly. "Očekáváme, že získáme finanční podporu od většiny evropských vlád. Byli bychom zklamáni, kdyby se Německo stalo jedinou zemí stojící stranou," dodal.

Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle v pátek uvedl, že GM má "spoustu zdrojů" a dokáže vyřešit problémy divize Opel sama. Potvrdil tak svůj kritický postoj k možné státní pomoci. GM bude chtít podle Brüderleho státní pomoc v hodnotě kolem 2,7 miliardy eur (zhruba 70 miliard Kč).

GM původně hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Automobilka se ale nakonec rozhodla, že si divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama. Rozhodnutí GM ponechat si Opel vyvolalo v Německu velké rozhořčení a přimělo německou vládu požadovat vrácení překlenovacího úvěru.

Berlín byl připraven poskytnout konsorciu v čele s Magnou záruky za úvěry 4,5 miliardy eur. Po zrušení plánovaného prodeje se však změnil v odpůrce státní podpory a minulý měsíc varoval ostatní členské státy Evropské unie, aby Opelu nepomáhaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK