Koruna dopoledne oslabila k euru, ale hlavně vůči dolaru

07.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Česká měna si dnes dopoledne pohoršila k euru i dolaru. K euru se po 10:00 obchodovala kolem 25,73 Kč/EUR, zhruba o pět haléřů slabší než v závěru minulého týdne. K dolaru oslabila zhruba o 17 haléřů na 17,40 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Koruna ráno zareagovala na lepší zahraniční obchod. Překvapivě vysoký přebytek jí však přinesl jen přechodné zisky. Jako důležitější vliv se projevil začátek obchodování na evropských akciových trzích. Ty v úvodu zamířily dolů a strhly s sebou i středoevropské měny, které momentálně ukrajují z pátečních zisků," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle Vlka trhem pořádně zahýbala páteční čísla z amerického trhu práce, kdy se s poklesem averze k riziku zvýšil zájem o akcie, ropu i středoevropské měny. To však nedokázalo dostat pod tlak americký dolar a americká měna proto v pátek výrazně posílila k jenu, ale také vůči euru.

Dnes dolar pokračuje v nastoupené cestě a sílí k euru na 1,4778 USD/EUR. "Tentokrát už ale za současného oslabování akcií, které zřejmě korigují kvůli vybírání pátečních zisků. Síla dolaru zároveň s akciemi tak zatím byla jen páteční záležitostí a zřejmě zatím nebude pravidlem,"odhadl Vlk. Doplnil, že trhy čekají na dnešní vystoupení šéfa americké centrální banky Fed. "Vývoj nezaměstnanosti je dáván do úzké souvislosti s načasováním ústupu ze současného nastavení měnové politiky, proto hodnocení posledních čísel Fedem bude velmi důležité," vysvětlil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK