Šéf ÚOHS snížil pokutu firmě Dellux o čtvrtinu na 816.000 korun

07.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. prosince (ČTK) - Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj snížil pokutu distribuční firmě Dellux CZ za uzavírání zakázaných dohod o cenách pro další prodej. Původně loni ÚOHS vyměřil penále 1,089 milionu korun. Firma se proti tomu odvolala. Šéf ÚOHS pokutu snížil o čtvrtinu na 816.000 korun. Úřad totiž neprokázal skutečné narušení hospodářské soutěže, ale pouze potenciální. ČTK to zjistila z elektronické databáze ÚOHS. Firma se může proti pokutě bránit u soudu.

Úřad dal firmě pokutu za to, že od roku 2002 uzavírala se svými odběrateli zakázané dohody o cenách pro další prodej, čímž podle ÚOHS narušila hospodářskou soutěž na trhu distribuce výběrové kosmetiky. Firma Dellux CZ distribuuje například kosmetiku obchodních značek Yves Saint Laurent, Stella McCartney, Oscar de la Renta nebo Jean Paul Gaultier.

Podle uzavřených dohod měli autorizovaní prodejci povinnost dodržovat maloobchodní ceny stanovené firmou Dellux CZ. Původně úřad dospěl k závěru, že byl prokázán faktický dopad zakázaných dohod na hospodářskou soutěž jako takovou, když většina ze zavázaných autorizovaných prodejců dohody o přímém určení cen pro další prodej dodržovala. Úřad loni při stanovení výše pokuty zohlednil fakt, že plnění předmětných dohod o přímém určení cen pro další prodej bylo ze strany společnosti Dellux CZ v několika případech kontrolováno.

Rafaj ale na základě návrhu takzvané rozkladové komise původní výrok svých úředníků změnil. Porušení zákona podle komise a Rafaje nebylo faktické, ale pouze potenciální. Pokutu snížil o čtvrtinu, neboť úředníci při prvním rozhodnutí ÚOHS neshromáždili podklady, které by dostatečně prokázaly skutečné narušení hospodářské soutěže, uvedl Rafaj v jeho rozhodnutí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK