Japonské akcie zastavily šestidenní vzestup

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes zastavily šestidenní sérii růstu, v níž se hlavní tokijský index dostal nejvýše za šest týdnů. Akciový trh oslabilo vybírání zisků z předešlého vzestupu spolu se ztrátami vývozců, jejichž akcie srazilo obnovení růstu jenu.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 0,3 procenta na 10.140,47 bodu. Za předešlých šest obchodovacích dní přitom index získal téměř 12 procent.

Investoři začali z dosavadního vzestupu inkasovat zisky. Vládní schválení nového programu ekonomické stimulace v objemu 7,2 bilionu jenů (asi 1,4 bilionu Kč) trh nijak výrazněji neovlivnilo, protože podobná suma se všeobecně čekala.

Zatímco v minulých dnech akcie japonských vývozců rostly s podporou vzestupu dolaru vůči jenu, dnes naopak kurzy akcií výrobců elektroniky nebo automobilek oslabovaly. Mohl za to obnovený nárůst jenu k dolaru, který byl reakcí na pondělní vyjádření činitelů americké centrální banky (Fed).

Šéf celého Fedu Ben Bernanke a prezident newyorského Fedu William Dudley řekli, že ekonomika je nadále v problémech, což zarazilo spekulace investorů o rychlejším zvyšování amerických úrokových sazeb. Dohady o brzkém ukončení extrémně uvolněné měnové politiky rozvířily páteční příznivé údaje z trhu práce.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu klesl o 0,8 procenta na 88,84 JPY a vůči euru oslabil o 0,1 procenta na 1,4842 USD. Dolarový index vůči koši šesti měn klesl o 0,2 procenta na 75,651 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK