ČNOPK: Platy za rok do srpna stouply o sedm pct, nárůst zpomalil

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - V období od září 2008 do konce srpna 2009 vzrostly mzdy ve firmách s mezinárodní účastí v ČR průměrně o sedm procent, zatímco o rok dříve to bylo v průměru o 8,2 procenta. Vyplývá to z průzkumu Česko-německé obchodní komory, kterého se zúčastnilo 65 firem různých velikostí a odvětví. Nárůst platů podle něj zpomalila hospodářská krize.

Nadprůměrně stouply mzdy například v metalurgickém, textilním či elektrotechnickém průmyslu. Podle studie jsou průměrné nejvyšší mzdy vypláceny v oborech chemický a farmaceutický průmysl, energetika a potravinářský průmysl. Co se regionálního rozdělení týče, nabízí nejvyšší platy tradičně Praha, následovaná středními Čechami a jižní Moravou.

Dostupnost kvalifikovaných sil se proti předešlému roku zlepšila. V předchozím období referovalo o nedostatku kvalifikovaných pracovníků 76 procent firem. V tomto období jich výrazně ubylo a s dostupností kvalifikovaných pracovníků nebylo tentokrát spokojeno pouhých 25 procent respondentů. Hledání personálu je nejtěžší především ve východních a západních Čechách.

Česko-německá obchodní a průmyslová komora je se zhruba 580 členy největší zahraniční hospodářskou komorou v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK