Lidovci podají vlastní návrh na zákaz anonymních akcií

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Lidovci chtějí zakázat anonymní akcie na majitele. Podle nich podporují možnost korupce. Podobný návrh předložený ČSSD a Stranou zelených nepokládá KDU-ČSL za dostatečný, podá svou předlohu, řekl dnes novinářům předseda lidovců Cyril Svoboda.

Pokud by podle něho byly listinné akcie na majitele zakázány, nebyla by většina korupčních afér. V současnosti nikdo netuší, kam se přelévají peníze, uvedl šéf lidovců. Může se stát, že ten, kdo vypisuje veřejnou soutěž, do ní přihlásí firmu, kterou anonymně vlastní, dodal.

Nikdo podle Svobody například netuší, kdo vlastní společnost Haguess, která je hlavním dodavatelem pražských karet opencard. Svoboda podotkl, že by za firmou případně mohl stát podnikatel a lobbista Roman Janoušek, který má blízko k primátorovi Pavlu Bémovi, nebo dokonce primátor.

Obdobný návrh ČSSD a SZ na zákaz současné formy listinných akcií na majitele pokládají lidovci za špatný. Pokud to sociální demokraté myslí vážně, podpoří předlohu KDU-ČSL, dodal Svoboda. Pokud by návrh platil, povoleny by byly jen zaknihované akcie na majitele a akcie na jméno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK