United Airlines si objednala 50 letadel od firem Boeing a Airbus

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago/Paříž 8. prosince (ČTK) - Americká letecká společnost United Airlines si objednala 25 letounů od amerického výrobce Boeing a 25 letounů od jeho evropského rivala Airbus. Oznámila to dnes firma, která se tak podle agentury DPA rozhodla poprvé využít stroje Airbus ve své mezikontinentální letecké přepravě. Celková hodnota zakázky činí podle katalogových cen přibližně deset miliard dolarů (175 miliard Kč), z toho zhruba šest miliard dolarů připadá na Airbus.

United Airlines objednala u Airbusu 25 letounů A350 a u Boeingu 25 letounů 787 Dreamliner. Součástí objednávek jsou v obou případech opce na nákup dalších 50 strojů. Očekává se, že se dodávky uskuteční v letech 2016 až 2019, tedy zhruba v době, kdy aerolinky pošlou do výslužby letouny Boeing 747 a 767, napsala agentura AP.

"Nejsme zklamáni tím, že zakázku sdílíme (s Boeingem), nýbrž máme radost," uvedl provozní ředitel společnosti Airbus John Leahy. "Je to poprvé, co dodáme své velkoprostorové letouny této třetí největší letecké společnosti světa," dodal. "United samozřejmě patří k našim cílovým společnostem," upozornil.

Společnost United Airlines doufá, že díky své první koupi nových tryskových letounů od roku 1998 sníží na některých linkách o třetinu náklady na pohonné hmoty i emise. Předpokládá rovněž, že nové letouny umožní rozšíření její mezinárodní sítě služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK