Odboráři dopravního podniku chtějí znovu jednat s krizovým štábem

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Odboráři pražského dopravního podniku vyzvali krizový štáb podniku ke společnému jednání 16. prosince. ČTK to dnes za odboráře sdělil Oldřich Schneider. Odboráři se podle něho obávají, že některé podmínky, na kterých se před měsícem dohodli s krizovým štábem, nejsou zcela plněny. Kvůli tomu také v pondělí obnovili činnost stávkového výboru.

Odbory požadují, aby dopravní podnik ukončil smlouvu a spolupráci s firmou BNV Consulting, jak před časem slíbil. Odboráře totiž popudila pozvánka na vánoční večírek BNV, která byla určena pro zástupce firem, kde BNV působí a která si dělá legraci z propouštění v dopravním podniku. Podle odborů mají lidé z BNV také v sídle dopravního podniku zarezervované zasedací místnosti na dalšího půl roku. Obávají se proto, že BNV zůstane v podniku i nadále.

Mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený ale dnes ČTK potvrdil, že BNV Consulting ke konci letošního roku odejde. Pozvánku BNV označil za necitlivou a netaktní.

Druhým požadavkem odborářů je okamžité zastavení všech outsourcingových projektů. Rada hlavního města přitom dnes schválila, že podnik převede na deset let na společnost Škoda Transportation údržbu renovovaných sovětských vozů metra. Odbory požadují také prověrku toho, jestli outsourcingy opravdu přináší nejméně desetiprocentní úsporu, jak tvrdí BNV.

Odbory již v listopadu připravovaly stávku, neboť nesouhlasily s řadou změn připravovaných vedením podniku a města. Předložily sedm požadavků, přičemž žádaly kromě doplacení 1,9 miliardy korun na provozní náklady ukončení všech dalších projektů, jež směřují k vyčlenění některých činností z podniku. Trvaly také na zastavení plánovaného propouštění. Rada města poté schválila uvolnění 900 milionů korun pro dopravní podnik, což odboráři označili za nedostatečné. Stávku se však podařilo odvrátit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK