Japonské akcie kvůli problémům v Řecku a Dubaji klesly

09.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. prosince (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes opět snižovaly a dolů je mimo jiné táhly dluhové problémy v Řecku a Dubaji. To značně podkovává důvěru investorů, kteří omezují angažovanost v rizikovějších transakcích a dávají přednost větší jistotě. Z toho důvodu například mají větší zájem o nákup japonského jenu. Jeho růst ale nepříznivě doléhá na akcie exportních firem.

Hlavní index Nikkei 225 si odepsal 135,75 bodu a den uzavřel slabší o 1,34 procenta na hodnotě 10.004,72 bodu. Indikátor tak smazal část vysokých zisků z minulého týdne, kdy zpevnil o více než deset procent. Širší index Topix dnes oslabil o 1,3 procenta na 884,94 bodu.

Kvůli růstu kurzu jenu oslabovaly akcie firem, které většinu produkce vyvážejí. To je například automobilka Honda Motor. Naopak akcie Suzuki Motor o 3,5 procenta zpevnily, čímž reagovaly na úterní zprávu agentury Reuters, podle které má největší evropská automobilka Volkswagen v plánu převzít až 20 procent Suzuki. Japonský podnik by tak získal partnera pro další rozvoj, zatímco Němci by se dostali k lepší technologii výroby menších vozů.

Investoři si ale mnohem více všímali úterního rozhodnutí mezinárodní ratingové agentury Fitch Ratings snížit hodnocení dlouhodobých devizových závazků Řecka. Fitch Řecku snížila rating na stupeň BBB plus, což je pro zemi nejhorší známka za posledních deset let. Řecko je také jedinou zemí eurozóny, která má hlavní rating mimo prestižní pásmo A.

Přetrvává ale také vliv problémů v Dubaji. Agentura Moody's snížila rating šesti firem, kterých se problémy v tomto emirátu značně dotýkají. Analytici agentury totiž došli k závěru, že tamní vláda neposkytne žádnou výraznější pomoc ani tak důležitým firmám, jako je provozovatel přístavů DP World. Ten patří do skupiny Dubai World, v které je i developerská společnost Nakheel. I ta má značné problémy se splácením dluhů.

"Na pokles (akcií) mají značný vliv obavy z kurzových výkyvů," poznamenal analytik makléřské společnosti Daiwa Securities SMBC Jumi Nišimura. "Za pohyby na devizových trzích jsou obavy o obsluhu dluhů v Řecku a Dubaji. Investoři jsou kvůli nejistotě kolem tohoto vývoje ostražití a část jich vybírá zisky," dodal.

Problémy Řecka se promítly i do kurzu eura, které vůči dolaru spadlo na zhruba měsíční minimum. Obavy z fiskálního vývoje v Británii pak zatlačily kurz libry proti dolaru nejníže za posledních osm týdnů. Nejlépe tak ze všeho zřejmě vyšel právě japonský jen, který těží ze sílící averze k riziku.

Euro k dolaru kleslo až na 1,4665 USD, a dostalo se tak nejníže od začátku listopadu. Nakonec se však ustálilo na 1,4725 USD a proti úternímu závěru obchodování v New Yorku dokonce o 0,2 procenta zpevnilo. Libra k dolaru klesla o 0,2 procenta na 1,6253 USD, dolar k jenu zůstal prakticky beze změn na 88,45 JPY.

V růstu zatím pokračuje dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn. Index vystoupil na nové měsíční maximum 76,331 bodu, i když později mírně klesl na 76,162 bodu. Proti úterý to byl pokles o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK