Spotřebitelské ceny v listopadu opět rostly

09.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Spotřebitelské ceny v listopadu po říjnovém meziročním poklesu o 0,2 procenta opět rostly, a to o 0,5 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad s tím, že tuto změnu ovlivnil hlavně vývoj cen v dopravě. V porovnání s říjnem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta.

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka skončila listopadová inflace o desetinu nad průměrným tržním očekáváním. "Za prvním meziměsíčním vzestupem cen od března však stály pouze dražší pohonné hmoty, potraviny a nealkoholické nápoje, tedy složky, které nemůže centrální banka svou měnovou politikou ovlivnit," uvedl.

Z hlediska meziměsíčního srovnání vzrostly po dvouměsíčním poklesu o 3,7 procenta ceny pohonných hmot. Po devíti měsících se zvedly o půl procenta také ceny potravin a nealkoholických nápojů, přičemž nejvíce rostly ceny ovoce, a to o 4,8 procenta. Zvyšování se nevyhnulo ani oděvům, které podražily o 1,2 procenta hlavně kvůli vyšším cenám nových zimních modelů.

Naopak pokles cen zaznamenala rekreace a kultura, vliv na to mělo snížení cen dovolených s komplexními službami o 3,5 procenta.

V meziročním srovnání růst cen podle ČSÚ ovlivnilo hlavně to, že ceny pohonných hmot po 13 měsících meziročního poklesu v listopadu opět narostly o 4,2 procenta. Nadále také nejvíce působily ceny v oddíle bydlení, kde o 11,5 procenta vzrostly ceny elektřiny, o 5,5 procenta tepla a teplé vody, o 9,2 procenta vodného a o devět procent stočného. Čisté nájemné se zvýšilo o 19,4 procenta, z toho v bytech s regulovaným nájemným o 27,5 procenta a v bytech s tržním nájemným o pět procent.

Naproti tomu největší vliv na snižování cenové hladiny měly potraviny a nealkoholické nápoje, které zůstaly dvanáctý měsíc meziročně nižší, přesto se v listopadu jejich pokles zmírnil.

"Ceny zboží úhrnem klesly o 0,8 procenta, ceny služeb byly vyšší o 2,7 procenta. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení hypotetického nájemného byl meziročně 100,5 procenta," uvedli statistici.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v listopadu 1,3 procenta, což je podle ČSÚ o 0,3 procentního bodu méně než v říjnu 2009.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí Evropské unie byl podle předběžných údajů Eurostatu v říjnu 0,5 procenta, což je o 0,2 procentního bodu více než v září. Nejvíce vzrostly ceny v Rumunsku a Maďarsku. Podle předběžných výpočtů vzrostl v listopadu v Česku index meziměsíčně o 0,1 procenta, meziročně o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK