Koruna dnes dopoledne s minimální změnou proti úterku

09.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Koruna dnes dopoledne hledá směr, proti úterku se obchoduje s minimální změnou na úrovni kolem 25,72 Kč za euro a 17,43 Kč za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online. Na zpevnění koruny částečně působila dnešní statistická data, měna ale zároveň zůstává pod vlivem negativní nálady ve světě.

"V Česku dnes vyšly podrobné informace o HDP, které nepřinesly revizi předběžných údajů. Inflace za listopad byla mírně vyšší než odhady a přichází krátce po překvapivě vysokém růstu mezd," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Zveřejněné údaje podle něj v úvodu obchodování koruně mírně pomohly, neboť rozhodování České národní banky o úrokových sazbách znovu nebude jednoduché a vývoj cen může být argumentem pro ponechání sazeb beze změny.

Dolar dnes ráno mírně slábl na 1,4750 za euro, přesto jsou pro něj poslední dny velice úspěšné. Za poslední posílení dolar podle Vlka vděčí nárůstu nervozity na trzích po zhoršení ratingu Řecka a dalších znepokojivých zprávách z Dubaje. "Dnes v noci náladě dvakrát nepřidala ani výrazná revize japonského HDP směrem dolů. Akcie v Evropě tak dnes znovu ztrácejí a další pokles vidíme i na na ropě, což je situace, která by dolaru měla vyhovovat. Své zisky může dál rozšiřovat," naznačil další vývoj Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK