Koruna mírně oslabila k euru, k dolaru je beze změny

09.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Česká měna dnes vůči euru oslabila zhruba o tři haléře na 25,80 Kč/EUR a k dolarů stagnovala na úterní hodnotě 17,49 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Téma klesajících ratingů dál doléhá na trhy. Během dne se sice zdálo, že se trhy pomalu vzpamatují z poklesu ratingu Řecka či dubajských společností, další ránu však odpoledne zasadila agentura S&P zhoršením výhledu pro Španělsko. Že nad ratingem Španělska visí otazník, není novinkou, přesto zpráva nezůstala bez odezvy. Vzhledem k tomu, že nejde o izolovaný problém, zhoršuje se náhled i na další země s velkým veřejným dluhem anebo výraznými problémy s krocením fiskálních schodků," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Analytik připomněl, že z hlediska úvěrových podmínek jsou obecně hůře hodnoceny státy řazené do kategorie nových trhů. "Nepřekvapí proto, že pochybnosti doléhají i na region střední a východní Evropy, kde je rovněž dost problémových zemí," upozornil Vlk.

Dnešní zprávy o mezičtvrtletním růstu tuzemské ekonomiky a o návratu k meziročnímu růstu spotřebitelských cen podle Vlka pro korunu sice vyzněly mírně pozitivně, zisky jí ale nakonec nepřinesly.

Americká měna se odpoledne kvůli zhoršené náladě na trzích vrátila k posilování, kolem 17:00 byla na 1,473 USD/EUR. Podle Vlka dolar těží ze špatných zpráv týkajících se zemí eurozóny i z celkově většího zájmu o bezpečnější investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK