Co týden dal?

18.10.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden i tento pátek je pro Vás připraven souhrn nejnovějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Tento týden byl ve znamení špatných zpráv. Teroristický útok na Bali nepřežilo 180 lidí. Z poklidného ostrova se tak stal ostrov pustý. Všichni turisti ho houfně opouštějí. I v Evropě, konkrétně klidném a téměř nekonfliktním Finsku, útočili atentátníci. Konkrétně mladý posluchač VŠ, chemické fakulty sestrojil výbušninu a tu pak odpálil. Ani USA nejsou stranou katastrofického dění. Ve washingtonu řádí už několik dní šílený střelec. Má na svědomí už 9 životů a Washington žije ve strachu před dalšími útoky. O efektivním a rychlém konání soudů se přesvědčil pilot ČSA zadržený v Británii. Soud ho poslal na jeden měsíc do vězení. Prý pro výstrahu. Pistol na palubu letadla prostě nepatří!

Z ekonomických ukazatelů byl zveřejněn index CPI (inflace) eurozóny. Ten se v září usadil na 2,1%. Dalším mírně optimistickým číslem je zveřejnění hospodářských výsledků společnosti Microsoft. 2,73 mld. USD za čtvrtletí je už celkem hezký hrubý zisk, ne? Ukazatel ekonomických očekávání v Německu v říjnu prudce klesl a prohloubil obavy z negativního vývoje největší evropské ekonomiky. Index očekávání institutu ZEW klesl o 16,1 bodu na 23,4 bodu. To nejsou povzbudivá čísla.

Posledních 7 dní u nás

Z domácích politických událostí je tématem č. 1 volba prezidenta. Novými kandidáty se to jen hemží. Volba je nadosah, ale mohlo by se stát, že taky budeme nějaký čas bez hlavy státu. Politici se zase hádají a lidí se nikdo na nic neptá.

Proto je lepší se věnovat statistice a číslům, protože ta nelžou. Jedním takovým je neuprosný a krutý schodek st. rozpočtu na příští rok. Astronomických 157 mld. korun navrhovaných SocDem vládou nemá asi šanci na schválení. Ještě aby, dodáváme! Akciové trhy jsou jako na houpačce, jeden den pokles o procento, jeden den růst o 1,5 procenta. Celkově ale spíše nepříznivý vývoj. Že by možnost spekulace na pokles? Jediné pěkné číslo zveřejněné v uplynulém týdnu je výše průměrné měsíční mzdy. Ta se dostala ve druhém čtvrtletí na 15 772 korun a pořád stoupá. jistě ale na tak, jak by si asi všichni přáli.

Posledních 7 dní na našem serveru

A co se nového stalo na našem serveru? Každý den si na domovské stránce můžete přečíst nový článek dne.  V pondělí jsme spustili novou pravidelnou rubriku Finanční triky. Od pondělí do pátku pro vás budeme připravovat vždy jeden z tipů a triků, jak ušetřit Vaší peněžence zbytečné výdaje. Téma tohoto týdne bylo: Jaká je sociální podpora od státu? Nejen knihy, ale i stavební spoření, povinné ručení a jiné finanční produkty můžete pohodlně zakoupit na jednom místě na našem serveru! Pokud se zajímáte o výnosy z dluhopisů, pak pro Vás je připravena právě sekce dluhopisy. Chcete být včas a hlavně rychle informováni o novinkách na trzích komodit? Sledujte aktuální komoditní zpravodajství. Srovnávací tabulka běžných účtů Vám pomůže při výběru toho správného.

Anketa posledních 7 dní

Anketa pro tento týden dopadla drtivou převahou odporu našich čtenářů k zadlužování státu. Co vy na to, páni politici?

Anketní otázka: Myslíte si, že navrhovaný schodek st. rozpočtu na příští rok vyšší než 150 mld. je správný?


Ano, takové zadlužení naší zemi nevadí
Ano, je ale potřeba aby stát prostředky využil efektivně
Ne, takové zadlužení je dlouhodobě nebezpečné
Ne, rozpočty by měly být vyrovnané nebo jen mírně schodkové

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU