Koruna dopoledne oslabila vůči euru o třicetník na 26,07 Kč/EUR

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Česká měna dopoledne výrazně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:00 koruna v porovnání s pondělním závěrem klesla o 30 haléřů na 26,07 Kč/EUR. Vůči dolaru spadla o 27 haléřů na 17,90 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Česká měna oslabuje až mírně nad 26,00 Kč/EUR a výraznější ztráty registrují i okolní měny. Tentokrát za pohybem nestojí vývoj akcií - evropské trhy dnes odstartovaly směrem vzhůru a momentálně se nacházejí kolem nuly," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Na měny v regionu podle něj spíše dolehl kurz dolaru k euru mířící na 1,4560 USD/EUR a zprávy o rakouských bankách. Tamní centrální banka a její dohled nad finančním trhem údajně začaly pozorně sledovat dění v ústavu Österreichische Volksbanken. Rakousko se navíc rozhodlo znárodnit problémovou banku Hypo Group Alpe Adria, aby odvrátilo její kolaps.

Dolar kolem 10:00 zpevnil na 1,4567 USD/EUR. Podle Vlka se negativní vliv zpráv z Rakouska přenáší i na měny ve střední a východní Evropě. Právě tento region je totiž zdrojem ztrát rakouských bank. Koruna jde s regionem i přesto, že se tento problém České republiky až tak netýká, míní Vlk.

Zároveň poznamenal, že zdrojem nervozity může být nadcházející jednání bankovní rady České národní banky. "Dnešní data o vývoji výrobních cen v průmyslu překonala odhady a podpořila tak naše očekávání, že úrokové sazby zítra zůstanou beze změny. Přesto je třeba znovu upozornit na značné riziko jejich snížení," podotkl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK