SP: Na 87 procent firem využívá výrobní kapacity meziročně méně

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Také koncem letošního roku přetrvávají dopady hospodářské recese do využití výrobních kapacit tuzemských firem, na 87 procent jich využívá meziročně své kapacity méně. Vyplývá to z pravidelného čtvrtletního šetření, které uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy ve dnech 30. listopadu až 11. prosince mezi 187 členskými firmami.

Ani první polovina příštího roku nepřinese podle zaměstnavatelů zásadní obrat tuzemské ekonomiky k lepšímu. "Situace v příštím roce nebude jednoduchá, bude pokračovat pokles zakázek, snižovat se bude zaměstnanost," uvedl dnes první viceprezident svazu Jaroslav Hanák. Politici by se podle něj měli soustředit i na jiné věci, než jsou volby a populismus.

Polovina respondentů míní, že kapacity využívá nyní na méně než 80 procent. Vážné problémy avizuje 15 procent firem, které využívají své kapacity na méně než 60 procent, přičemž pět procent firem s využitím kapacity pod 40 procent je nejohroženější skupinou. Naproti tomu se mírně zvedá podíl firem, které zmiňují plné využívání kapacit. V červnu 2009 jich bylo devět procent, nyní 13 procent.

Šetření potvrdilo pokračující problémy v poklesu zakázek, což odpovídá údajům Českého statistického úřadu. Propad zakázek ve čtvrtém čtvrtletí potvrdily více jak dvě třetiny tuzemských firem. Nárůst zakázek zaznamenalo 18 procent firem a dalších 12 procent hlásilo, že u nich nenastala změna. V prvním čtvrtletí 2010 zhruba třetina podniků předpokládá nárůst zakázek. Více jak polovina z nich ale odhaduje tento nárůst pouze do pěti procent a další téměř dvě pětiny očekávají zvýšení objemu zakázek mezi šesti až 15 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK