Americké akcie v úterý oslabily, dolar rostl

16.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. prosince (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily, a ukončily tak růst, který trval čtyři seance. K poklesu přispěla zpráva o růstu výrobních cen v USA, která zvýšila obavy o inflaci, a výhled společnosti General Electric na rok 2010.

Index Dow Jones v pondělí oslabil o 49,05 bodu, tedy 0,47 procenta, na 10.452 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 6,18 bodu, neboli 0,55 procenta, na 1107,93 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 11,05 bodu, čili 0,5 procenta, a skončil na 2201,05 bodu.

Investoři v úterý také redukovali své pozice před rozhodnutím měnového výboru centrální banky USA (Fed) o úrokových sazbách. Trhy sice neočekávají změnu současně politiky Fedu, investoři však nemají zájem pouštět se do nových velkých obchodů předtím, než banka zveřejní své nejnovější hodnocení vývoje ekonomiky a měnové politiky.

Americké ministerstvo práce v úterý oznámilo, že výrobní ceny ve Spojených státech zaznamenaly v listopadu nečekaně výrazný meziměsíční nárůst a v meziročním srovnání se zvýšily poprvé od loňského listopadu. Meziroční nárůst cen dosáhl 2,4 procenta po říjnovém poklesu o 1,9 procenta a byl nejprudší od října 2008.

Společnost General Electric zveřejnila v úterý velmi obezřetný výhled na příští rok a uvedla, že její zisk se příští rok zřejmě nezmění. Firma je považována za indikátor zdraví americké ekonomiky a její akcie oslabily o 1,3 procenta.

Americký dolar v úterý posiloval a vůči euru se vyšplhal nejvýše za dva a půl měsíce. Dolar podpořila zpráva o výrobní inflaci, která opět potvrdila, že Fed by mohl začít uvažovat o zvyšování úrokových sazeb dříve, než se čeká. Euro stáhly dolů také obavy o zdraví bank v eurozóně.

V závěru obchodování dolar vůči euru posílil o 0,8 procenta na 1,4535 USD, když během dne stoupl až na 1,4504 USD, nejvýše od počátku října. Vůči jenu dolar vzrostl o 1,2 procenta na 89,61 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK