Tokijská burza díky akciím bank vzrostla o 0,9 procenta

16.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. prosince (ČTK) - Japonský akciový trh dnes díky vzestupu bankovních akcií vzrostl o 0,9 procenta a uzavřel na nejvyšší úrovni za sedm týdnů. Nárůst však omezovala opatrnost investorů před rozhodnutím o americké měnové politice. Na devizovém trhu zůstával dolar v blízkosti dvaapůlměsíčního maxima proti euru a těsně pod dvouměsíční nejvyšší úrovni vůči koši měn.

Hlavní tokijský burzovní index Nikkei 225 v závěru stoupl o 93,93 bodu na 10.177,41 bodu a zakončil nejvýše od 27. října. Širší index Topix posílil o 1,5 procenta na 898,29 bodu.

Akcie japonských bank rostly v reakci na nepotvrzenou zprávu ekonomického listu Nikkei, podle níž se Basilejský výbor pro bankovní dohled dohodl, že pro přijetí nových globálních pravidel kapitálové přiměřenosti bank stanoví desetileté přechodné období. V naději, že plánovaná přísnější pravidla ještě dlouho nebudou omezovat banky v úvěrování, rostly i akcie realitních společností.

Nárůst brzdila opatrnost před dnešním rozhodnutím měnového výboru americké centrální banky (Fed). Úterní zpráva o výrazném růstu výrobních cen v USA naznačila, že Fed zřejmě nebude moci udržovat extrémně uvolněnou měnovou politiku a nulové úrokové sazby tak dlouho, jak ještě donedávna sliboval. Čeká se proto, zda Fed naznačí, kdy by mohl začít se zpřísňováním politiky.

Na signály Fedu čekal také devizový trh, který upírá pozornost i na odpolední zprávu o inflaci spotřebitelských cen v USA. Dolar se tak držel blízko svých posledních maxim k euru i koši měn.

Dolar k euru po úterním vzestupu o jedno procento zůstal beze změny na 1,4530 USD, poblíž úterního maxima od počátku října na 1,4503 USD. Vůči jenu, kde dolar předchozí den rovněž získal procento, mírně klesl na 89,54 JPY. Dolarový index vůči šesti měnám se držel těsně pod úterním dvouměsíčním maximem 77,092 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK