Koruna koriguje ranní ztráty, čeká na rozhodnutí o sazbách

16.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně korigovala své ranní ztráty. Kolem 10:30 byla koruna proti euru v porovnání s úterním závěrem o sedm haléřů slabší na 26,22 Kč/EUR; k dolaru oslabila shodně o sedm haléřů na 18,03 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Trhy čekají na rozhodnutí o úrokových sazbách.

Dnešní obchodování koruna zahájila oslabením až na 26,34 Kč/EUR a 18,15 Kč/USD. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna po úterním propadu otevřela ještě slabší. Pak ale dokázala ztráty zastavit a lehce korigovala. Podobně se vyvíjel kurz všech tří středoevropských měn, dodal.

Bankovní rada České národní banky dnes jedná o nastavení úrokových sazeb. "Poslední zprávy z ekonomiky mírně podpořily náš odhad, že se se sazbami dnes hýbat nebude," předpověděl Vlk.

Proti snížení sazeb hovoří i poslední vývoj koruny, která za tento týden výrazně ztratila. "Pokud se náš předpoklad potvrdí, mohla by česká měna dostat pozitivní impulz. Ten by ale nemusel být velký, vliv vnějších faktorů zřejmě nakonec převáží," odhadl Vlk.

Zároveň uvedl, že vývoj koruny bude hodně záležet na aktuální náladě na světových trzích a spekulacích o dalších krocích americké centrální banky (Fed). Dolar se kolem 10:30 obchodoval na 1,4547 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK