Koruna nemá jasný směr, uzavřela mírně slabší než v úterý

16.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Koruna neměla během středečního obchodování jasnější trend. Po otevření trhů se nakrátko dostala pod hranici 26,10 Kč za euro, nicméně překvapivé rozhodnutí centrální banky snížit klíčovou úrokovou sazbu na jedno procento vedlo odpoledne k oslabení měny až na hladinu 26,30 Kč/EUR. Poté koruna část svých ztrát umazala a v závěru se držela u hranice 26,20 Kč/EUR. Skončila tak o pět haléřů slabší než v úterý. K dolaru koruna skončila o čtyři haléře slabší na 18 Kč/USD.

Analytici spíše očekávali, že centrální bankéři sazby nezmění. "Bankovní rada ČNB se dnes přiklonila ke snížení úrokových sazeb. To překvapilo, přestože riziko nižších sazeb tu určitě bylo. Zajímavé je, že banka zároveň hodnotí rizika pro svou prognózu jako lehce proinflační. Koruna zareagovala oslabením až nad 26,35 vůči euru, ještě před koncem dne však dokázala své ztráty smazat díky pozitivnímu vývoji ve světě. Ten se výrazněji projevil na posílení zlotého a forintu, které netížily domácí zprávy," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Miroslav Frayer z Komerční banky připomněl, že hlasování o nastavení úrokových sazeb bylo dle očekávání těsné. Pro snížení sazeb zvedli čtyři ze sedmi centrálních bankéřů.

Ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová nicméně s rozhodnutím nesouhlasí. Hráči s korunou jsou podle ní zmateni, jak kontroverzní rozhodnutí interpretovat. Podle ní bude devizový trh bude změnu sazeb ignorovat a koruna bude nadále reagovat skoro výhradně jen na pohyb dolaru k euru.

Dolar pomalu opouští své silné pozice a proti euru se nyní obchoduje na 1,4585 USD/EUR. Hlavním tématem zůstává jednání americké centrální banky (Fed). Podle Vlka postupně narůstají očekávání, že vedle nulové změny sazeb nepřijde ani významná změna v rétorice předsedy americké centrální banky. "Takový výsledek by utlumil spekulace na dřívější změny v měnové politice. Momentálně tak sledujeme větší zájem o riziková aktiva, a naopak odklon od dolaru," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK