TÜV SÜD: Nejméně závad při kontrolách měly Porsche 911 a Mazda 2

17.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Nejméně závad mezi dvou a tříletými vozy mají automobily Porsche 911 a Mazda 2. O třetí pozici se dělí VW Golf Plus, Ford Fusion a Mazda 3. Naopak největší problémy při technických kontrolách má Kia Carnival. Vyplývá to ze statistiky technických kontrol TÜV SÜD v Německu, které dnes představila česká pobočka TÜV SÜD ve spolupráci s časopisem Auto Bild.

Podle zástupců společnosti letos pokračuje negativní trend zvyšující se kvóty závad zjištěných při technických kontrolách. Ta letos vzrostla o jeden procentní bod na 17,6 procenta. Podle Guntera Dettelmanna z TÜV SÜD se na zvýšení podílu projevila nepříznivá ekonomická situace, kdy lidé méně investují do údržby svých aut.

Vozy domácí automobilky Škoda, modely Fabia a Octavie, se umístily na 51. a 71. místě, loni to bylo 59. a 64. místo. Zatímco u Fabie proti loňsku podíl aut se zjištěnými závažnými závadami klesl o 0,3 procentního bodu na 4,5 procenta, u Octavie napoprvé kontrolou neprošlo 5,4 procenta vozů proti 4,8 procenta loni.

Zavedené šrotovné se na statistikách pozitivně neprojevilo. Je to podle Dettelmanna dáno zejména tím, že lidé si za šrotovné kupovali především malé vozy, kde je procento závad často velmi vysoké. Na konci žebříčku skončily například Peugeot 307, Citroen C4 a Dacia Logan, což jsou auta nejčastěji kupovaná v rámci šrotovného.

Podkladem pro statistiky je kolem 7,5 milionu technických kontrol provedených u více než 200 modelů aut ve stáří mezi dvěma a 11 lety.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK