Shell a Petronas podepsaly dohodu o rozvoji iráckého pole Madžnún

20.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bagdád 20. prosince (ČTK) - Konsorcium britsko-nizozemského ropného koncernu Royal Dutch Shell a malajsijského státního podniku Petronas podepsalo dnes s iráckým ministerstvem ropného průmyslu předběžnou dohodu o převzetí práv na těžbu a průzkum na obřím ropném poli Madžnún. Shell s Petronasem získaly práva na jedno z největších nerozvinutých ropných ložisk na světě se zásobami zhruba 12,5 miliardy barelů minulý týden v rozsáhlé aukci iráckých ropných zásob.

Shell s Petronasem plánují zvýšit na Madžnúnu poblíž jihoiráckého ropného centra Basra těžbu během deseti let na 1,8 milionu barelů denně ze současné mizivé úrovně asi 46.000 barelů. Celková těžba na Madžnúnu by tak představovala bezmála celou nynější produkci Iráku, která se pohybuje kolem 2,5 milionu barelů denně a často kvůli různým problémům klesá pod dva miliony barelů.

Skupina, v níž má Shell 60 procent, bude do rozvoje Madžnúnu investovat "desítky miliard dolarů", uvedl zástupce Shellu. "Je to obrovské pole a investice zde budou proudit dlouhodobě, po 20 let," řekl po podpisu dohody představitel Shellu Mounir Bouaziz.

Dnešní dohodu ještě musí schválit kritická vláda. Dvoudenní aukce 15 polí z konce minulého týdne vyústila v udělení sedmi kontraktů zahraničním firmám. Další "superobří" pole Západní Kurna-2 s kapacitou 12,9 miliardy barelů získala ruská společnost Lukoil spolu s norským Statoilem.

Podle ministra ropného průmyslu Husajna Šahristáního by po realizaci všech uzavřených dohod z aukcí měla kapacita irácké ropné těžby dosáhnou 12 milionů barelů za den. To je v souladu se strategickým cílem země stát se třetím největším producentem ropy na světě po Saúdské Arábii a Rusku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK