Splátkové firmy: Zájem o úvěry teď roste, celkově letos klesne

22.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Přestože je před Vánocemi zájem o spotřebitelské úvěry srovnatelný s předchozími roky, celkově bude objem nákupů na splátky proti loňsku výrazně nižší. Důvodem je zpřísnění kritérií pro poskytování úvěrů. Největší zájem mají klienti v posledních dnech o plazmové a LCD televize. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími firmami na trhu.

"Lidé si chtějí půjčovat. Už od září pozorujeme rostoucí tendenci, listopad byl v nákupech na splátky prozatím nejsilnějším měsícem tohoto roku," řekl ČTK ředitel Home Creditu Erich Čomor. Počet poskytnutých úvěrů byl ale letos celkově nižší, protože Home Credit už na konci loňského roku zpřísnil podmínky jejich poskytování. "Mnohem více teď prověřujeme klienta, nechceme, aby si úvěr vzal a pak ho neměl z čeho splácet," dodal.

Objem půjčených peněz Home Creditem klesl proti minulému roku zhruba o čtvrtinu. Zákazníci podle Čomora také omezují své výdaje, víc o svých investicích přemýšlejí a hledají různé možnosti, jak ušetřit. To se prý určitě projeví i na Vánocích, které budou v tomto roce skromnější. Zákazníci budou spíše vyhledávat akční nabídky a celkově utratí míň peněz, podotkl.

"Je velmi pravděpodobné, že zhoršená průchodnost klientů úvěrovým hodnocením, kterou sledujeme celý tento rok, bude pro nás znamenat posun o rok, dva nazpět," doplnil mluvčí Cetelemu Martin Malý. Nejde podle něj jen o výši poskytnutých úvěrů, ale zejména o zodpovědné úvěrování a udržení míry rizika nesplácených úvěrů.

Dlouhodobě si lidé nejvíc půjčují televize, DVD přehrávače nebo rekordéry, fotoaparáty a kamery. "Letos letí LCD a plazmové televize," podotkl obchodní ředitel Home Creditu Vojtěch Ščevík. Velkou část tvoří prý i domácí spotřebiče, ledničky, myčky a pračky. Dále je to výpočetní technika, počítačové sestavy a doplňky a nábytek.

Ščevík upozornil na to, že vedle tohoto tradičního zboží se na splátky prodávají například hudební nástroje, GPS navigace, šicí stroje, kotle nebo rybářské náčiní. Oblíbené je i kuchyňské nádobí, bezpečnostní zařízení nebo sportovní potřeby."Pokles jsme v průběhu roku sledovali u většiny druhů zboží, mírný nárůst pozorujme pouze u nářadí a potřeb pro řemeslníky a kutily. Vysvětlujeme si to tím, že lidé šetří i na opravách domu nebo bytu. Místo aby práci zadali firmě, raději se do ní pustí sami," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK