Příjmy v zemědělství letos zřejmě v EU klesnou o 12,2 pct

23.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. prosince (zpravodaj ČTK) - Reálné příjmy v zemědělství v Evropské unii letos v přepočtu na jednoho pracovníka meziročně poklesnou o 12,2 procenta. Ukazuje to odhad Evropského statistického úřadu (Eurostat), který je dostupný na webových stránkách úřadu. V České republice bylo reálné snížení příjmů čtvrté nejvyšší z unijních zemí, a to o 24,1 procenta.

Příjmy v celé EU klesaly i loni, v průměru za celý 27členný blok o 2,8 procenta. Reálné příjmy na pracovníka padaly podle údajů evropských statistiků letos ve 22 zemích unie, jen v pěti rostly.

Hůř než Česko na tom ze států EU v míře poklesu zemědělských příjmů byly jen Maďarsko (o 35,6 procenta), Itálie (o 25,3 procenta) a Lucembursko (o 25,1 procenta). Příjmy klesaly i na Slovensku, o 10,4 procenta.

Nárůst odborníci zaznamenali jen u Řecka, Kypru, Finska, Malty a Británie, v níž dosáhl 14,3 procenta, tedy nejvíc z celé Evropské unie.

Reálné příjmy ze zemědělství zahrnují příjmy vytvořené zemědělskými činnostmi a takovými nezemědělskými činnostmi, které od těch prvních nelze oddělit. Nejsou to však celkové příjmy zemědělsky hospodařících subjektů, neboť nepokrývají zisky z jiných zdrojů, například z nemovitostí, platy či sociální výhody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK