Ázerbájdžán zdvojnásobí dodávky zemního plynu do Ruska

26.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Baku 26. prosince (ČTK) - Ázerbájdžán v příštím roce zdvojnásobí dodávky zemního plynu do Ruska, oznámil dnes podle agentury AFP šéf ázerbájdžánské státní ropné a plynové společnosti SOCAR Rovnag Abdullajev. Podle rusko-ázerbájdžánské smlouvy podepsané letos v červnu mělo Baku dodat ruské firmě Gazprom v příštím roce 500 milionů krychlových metrů plynu, podle dnešních zpráv se ale v roce 2010 objem dodávek zvýší až na jednu miliardu kubíků.

Rusko-ázerbájdžánský kontrakt má přímý vliv na budoucí osud plánovaného plynovodu Nabucco, který má vést z Ázerbájdžánu přes Balkán do Rakouska, a má tak snížit závislost zemí Evropské unie na dodávkách plynu z Ruska. Americký list The Wall Street Journal například letos napsal, že vzhledem k námluvám mezi Moskvou a Baku může Nabucco skončit fiaskem. Na jihu Ruska má navíc Nabucco velkého konkurenta v chystaném plynovodu South Stream, který má vést z přístavu Novorossijsk na bulharské pobřeží a odtud do Srbska, Itálie a Maďarska.

V loňském roce Ázerbájdžán vytěžil 22,8 miliardy krychlových metrů zemního plynu a podle vládních statistik chce tento objem mezi lety 2015 a 2020 zdvojnásobit. Letos v dubnu zástupce společnosti SOCAR ve Varšavě prohlásil, že "v první fázi" chce jeho firma pustit plynovodem Nabucco do Evropy ročně osm miliard kubíků.

V současné době Evropská unie z Ruska odebírá asi čtvrtinu veškerého plynu, který se v zemích sedmadvacetičlenného bloku spotřebovává. Dodávky ale byly v minulých letech několikrát přerušeny kvůli sporům o ceny a tranzitní poplatky, který mezi sebou vedly Rusko s Ukrajinou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK