Prazdroj převedl zámek Lázeň Chudenice šlechtické rodině Czerninů

28.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chudenice (Klatovsko) 28. prosince (ČTK) - Zámek Lázeň v Chudenicích na Klatovsku převzala šlechtická rodina Czerninů. Dosavadní vlastník, Plzeňský Prazdroj, ho převedl vnukovi původního majitele, Karlu-Eugenu Czerninovi, za cenu transakčních nákladů na převod majetku. Skončily také dlouholeté restituční spory a více než 14 let právní nejistoty ohledně vlastnictví zámku, řekl ČTK mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.

"Léta jsme hledali řešení, které by přineslo prospěch občanům obce, návštěvníkům i zámku samotnému. Restituční spor nám znemožňoval s majetkem nakládat," dodal. Pouhá řádná údržba zámku a jeho opravy stály pivovar miliony korun ročně. Prazdroj proto předložil panu Czerninovi nabídku a uvítal, že ji přijal.

Vzhledem k tomu, že chátrající empírový zámek byl více než 14 let zatížen restitučním řízením, nemohl pivovar s majetkem nakládat a prováděl pouze údržbu podle zákona. Právní blokace nedávno odpadla, protože šlechtická rodina žaloby stáhla. Majetek se tak uvolnil a Prazdroj ho nabídl Czerninovi jako prvnímu. "Akceptoval jsem ale nabídku, abych objekt zachránil," řekl Czernin.

Prazdroj chtěl zámek prodat už několik let, protože se chce soustředit na výrobu piva. Pivovar se snažil ukončit dlouhá soudní řízení mimosoudní dohodou a několikrát jednal s právníky Czernina. Už dříve nabízel potomkům hraběte zámek za 3,5 milionu korun. Jejich právníci ale tehdy odpověděli, že pokud by si Czerninové koupili vlastní majetek, snížilo by to jejich šance v soudních sporech.

Památkově chráněný zámek byl 60 let rekreačním zařízením pivovaru. Po privatizaci se firma snažila areál prodat. Zabránily jí v tom restituční spory, a proto ho pronajala. Před dvěma lety pronájem ukončila, od té doby je zámek nepřístupný. Lidé ale mohou do anglického parku, který patří k nejkrásnějším a nejcennějším na Klatovsku.

Czerninové vedou s Českem spory o konfiskovaný majetek a o občanství. Předloni v květnu Nejvyšší správní soud nepřiznal Eugenu Czerninovi české občanství po druhé světové válce. Muž po válce žádal o zachování občanství, ale zemřel před vyřízením záležitosti. V roce 1995 spor znovu otevřel jeho syn Rudolf, jenž zemřel v roce 2004. Návrh převzal vnuk Karl-Eugen Czernin, který se obrátil také na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK