Prodej starších domů v USA v listopadu klesl víc, než se čekalo

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. ledna (ČTK) - Prodej starších domů v listopadu ve Spojených státech klesl víc, než se čekalo. Oznámila to dnes americká Národní asociace realitních kanceláří (NAR). Její index, který sleduje chystaný prodej domů, klesl o 16 procent na 96 bodů, příčinou ale prý byly nejasnosti kolem daňové úlevy.

Listopadový pokles domů určených k prodeji byl podle indexu NAR první po devíti měsících vytrvalého růstu. Index Pending Home Sales sleduje prodej domů a bytů na základě smluv uzavřených v listopadu. Skutečný prodej se později sleduje zvlášť.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že chystaný prodej domů v listopadu klesne jen o dvě procenta. V říjnu index vystoupil na 114,3 bodu. Navzdory listopadovému propadu je hodnota indexu meziročně stále ještě o 15,5 procenta vyšší.

"To, že chystaný prodej domů a bytů je poměrně dost nad úrovní z předchozího roku, ukazuje, že trh sám už dost posílil," řekl hlavní ekonom sdružení NAR Lawrence Yun. "Očekáváme další silný růst na jaře, kdy budou chtít příznivých podmínek a daňové úlevy před skončením její platnosti využít další zájemci," dodal.

Americká vláda se snažila realitní trh podpořit mimořádnou daňovou úlevou, která mohla dosáhnout až 8000 dolarů (asi 145.000 Kč). Původně měla skončit právě v listopadu, vláda ale rozhodla, že ji prodlouží do jara letošního roku. Zájem lidí o nákup bydlení tak před koncem listopadu opadl, zatímco do té doby byl díky podpoře velmi vysoký.

Index domů připravených k prodeji v severovýchodní oblasti USA klesl o 25,7 procenta, srovnatelný propad registruje oblast amerického Středozápadu. Na jihu země index klesl jen o 15 procent, v západní části dokonce jen o 2,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK