Spotřebitelé v Itálii chystají kvůli Windows žalobu na Microsoft

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Florencie 5. ledna (ČTK) - Italská organizace na obranu spotřebitelů Aduc chystá hromadnou žalobu na americkou společnost Microsoft. Chce od ní odškodné za to, že operační systém Windows, jehož je Microsoft výrobcem, byl předem nainstalovaný i na počítačích, kde jej spotřebitelé nechtěli. K žalobě chce Aduc využít zákona, který platí teprve od Nového roku.

"Jednotlivé případy ovlivní jen omezený počet uživatelů," řekl agentuře Reuters předseda organizace Vincenzo Donvito. "Vzhledem k tomu, že tento případ se týká značného počtu uživatelů, a vzhledem k důležitosti fungování volného trhu, jsme se rozhodli podat na Microsoft hromadnou žalobu," dodal.

Aduc chce žalobu podat u soudu ve Florencii. Využít chce zákona, který začal platit teprve od letošního roku a který spotřebitelským organizacím umožňuje podávat žaloby za skupiny spotřebitelů. Aduc chce s žalobou počkat až po středečním svátku Tří králů.

Microsoft je největším světovým výrobcem programů. Většina počítačů ve světě používá právě operační systém Windows. K oznámení organizace Aduc se Microsoft zatím nevyjádřil.

Organizace Aduc už vyhrála u soudu ve Florencii předběžný spor, v němž požadovala, aby byly vráceny výdaje za Windows těm spotřebitelům, kteří si museli tento operační systém pořídit, protože už byl předem instalovaný na kupovaných počítačích.

Italské zákony stěžovatelům v případě vítězství sporu přiznávají právo na kompenzaci prokazatelných nákladů. Podle italského práva však nelze žádat náhradu škody s trestní odpovědností, jak to umožňují soudy v USA. V takových případech bývají celkové vysouzené částky zpravidla mnohem vyšší, než když je přiznána pouze kompenzace vynaložených nákladů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK