Japonský ministr financí rezignoval, nahradí ho vicepremiér

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. ledna (ČTK) - Japonský ministr financí Hirohiso Fudžii (77) ze zdravotních důvodů rezignoval. Ve funkci ho nahradí vicepremiér Naoto Kan (63). Ten patří ve vládě k nejhlasitějším kritikům japonské centrální banky, která by podle něj měla více podporovat hospodářský růst.

Fudžii, jenž připravoval stimulační opatření na podporu ekonomiky, byl podle agentury AP již koncem roku hospitalizován kvůli vyčerpání. Fudžii byl nejstarším členem kabinetu premiéra Jukia Hatojamy, který se nyní potýká s poklesem popularity.

Nový ministr financí vzhledem k vysokému veřejnému dluhu pravděpodobně nebude příznivcem velkých vládních výdajů. Je však méně zběhlý v rozpočtových záležitostech, takže se teprve ukáže, zda bude schopen odolávat tlaku na zvyšování výdajů v případě dalšího hospodářského útlumu, upozornila agentura Reuters.

"Nedomnívám se, že Kanovy postoje ohledně rozpočtové obnovy a měnové intervence se budou lišit od Fudžiiových, takže bude pro trhy neutrální. Je zde však určitá nejistota, protože se zdá, že Kan nemá důkladné znalosti o makroekonomice," uvedl analytik Kjohei Morita ze společnosti Barclays Capital Japan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK