Davay skončí v konkurzu, dohodli se na tom jeho věřitelé

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. ledna (ČTK) - Jeden z dříve největších distributorů CD a DVD, brněnská firma Davay, skončí v konkurzu. Na schůzi věřitelů u Krajského soudu v Brně se na tom dnes dohodla většina přítomných věřitelů, kterým Davay dluží zhruba 25 milionů korun. Davay přitom navrhoval svou reorganizaci, která by údajně umožnila věřitelům vyplatit jejich pohledávky ve vyšší míře, to ale věřitelé zamítli.

Davay je v insolvenčním řízení od 23. října na vlastní návrh. Do insolvenčního řízení se přihlásilo 31 věřitelů, kteří si nárokovali 32,2 milionu korun. K soudu se nedostavili všichni věřitelé, ale jen ti, jejichž souhrnný nárok činil necelých 26 milionů. Z nich dnes pro prohlášení konkurzu hlasovalo více než 90 procent podle objemu pohledávek.

Davay patří k největším obchodníkům na tuzemském trhu s hudebními nosiči. Do platební neschopnosti se podle insolvenčního návrhu dostala poté, co jeho největší odběratel Tesco Stores začal razantně snižovat skladové zásoby a požaduje zpětné odkoupení neprodaných nosičů.

Ještě na konci 90. let firma vydělávala kolem 300 milionů korun ročně. V posledních několika letech se díky rozvoji rychlého internetu umožňujícího často nelegální stahování hudby a filmů z internetu obrat snižoval až na předloňských zhruba 180 milionů korun. Negativně se projevil i trend vydavatelů novin a časopisů, kteří ke svým tiskovinám začali přibalovat velmi levné hudební a filmové nosiče.

Hlavní příčinou úpadku firmy je ale podle dřívějších informací jejího jednatele Miroslava Jandory rostoucí tlak ze strany obchodního řetězce Tesco Stores, který patřil k největším odběratelům firmy Davay. Řetězec před více než dvěma lety začal podmiňovat nové dodávky zboží zpětným odběrem neprodaných CD a DVD nosičů, a to přesto, že o tom neexistovalo žádné ujednání, uvedl Jandora v insolvenčním návrhu. Jen v loňském roce se měly skladové zásoby snížit o zhruba jednu třetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK