ASIS: Počet insolvenčních správců klesl z loňských 3700 na 217

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Počet insolvenčních správců se od ledna výrazně snížil z loňských zhruba 3700 na nynějších asi 217. Funkci mohou nyní již vykonávat jen ti správci, kteří získali povolení ministerstva spravedlnosti. Změna odstraňuje dřívější stav, kdy existoval velký počet konkurzních správců různé úrovně, řekl dnes novinářům předseda rady expertů Asociace insolvenčních správců (ASIS) Michal Žižlavský.

Určování správců přímo soudci bez jasných pravidel vytvářelo podle asociace silné propojení tandemů soudce a správce v konkrétních řízeních.

Neprůhlednost konkurzních řízení a nedostatečná odborná úroveň některých konkurzních správců vedly k přijetí nového insolvenčního zákona a zákona o insolvenčních správcích. Ten platí od roku 2008, nyní skončilo přechodné období pro fungování nového systému správců s povolením ministerstva spravedlnosti. Insolvenční řízení zahájená správci bez povolení zřejmě doběhnou, podotkl Žižlavský.

Správci jsou nyní převážně advokáti, daňoví poradci a ekonomové s vysokoškolským vzděláním magisterského programu, kteří složili písemnou a ústní zkoušku insolvenčního správce. "Zvláštní povolení vydalo ministerstvo spravedlnosti osobám, které vedle toho složily ještě zvláštní zkoušku, zahrnující velmi širokou oblast úpadku dlužníka, který je finanční institucí nebo provozuje větší podnik," dodal prezident asociace Daniel Ševčík.

Insolvenční zákon posílil práva věřitelů a zavedl nové nelikvidační formy řešení úpadku dlužníka, kterými jsou reorganizace a oddlužení, upozornila asociace. Hlavně prý učinil insolvenční proces průhlednějším, když zavedl veřejně přístupný insolvenční rejstřík. Dnes tak může kdokoli snadno sledovat průběh kteréhokoli insolvenčního řízení prostřednictvím internetu.

V loňském roce bylo podle údajů společnosti Creditreform v tuzemsku podáno celkem 9492 insolvenčních návrhů, což bylo o 77 procent více než předloni. Řešením insolvenčních návrhů firem je konkurz či reorganizace. Ta byla povolena u 16 firem. V minulém roce bylo prohlášeno 1553 konkurzů. To je nejvyšší počet od roku 2005 a proti roku 2008 nárůst o 412 případů. Dalších 1721 insolvenčních návrhů bylo zamítnuto, nejčastějším důvodem byl v 90 procentech případů naprostý nedostatek majetku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK