Globální růst v průmyslu a službách trval v prosinci pátý měsíc

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Globální hospodářská aktivita v průmyslu a službách v prosinci rostla pátý měsíc za sebou. Globální index celkové produkce minulý měsíc vzrostl o 1,7 bodu na 53,4 bodu, sdělila dnes banka JP Morgan , která index sestavuje z dat organizací pro průzkumy u nákupních manažerů v nejvýznamnějších zemích světa.

Index byl pátý měsíc nad hranicí 50 bodů., která odděluje růst od poklesu. "Nejnovější údaje ukazují, že bouřlivý rok v globální ekonomice měl pozitivní zakončení a že jeho druhá polovina byla ve znamení zřetelného posunu k oživení," uvedl ředitel výzkumného odboru JP Morgan David Hensley.

Globální index služeb rostl poslední měsíc loňského roku o 1,8 bodu na 52,1 bodu. Získal tak zpět většinu růstové dynamiky, kterou v listopadu ztratil.

Globální trh práce se přibližuje stabilizaci, k růstu však ještě nepřešel. Jeho index stoupl o 1,2 na 47,5 bodu. Index zaměstnanosti ve zpracovatelském průmyslu se však již dostal do růstového pásma, kde byl naposledy v březnu 2008.

Dnešní údaje z eurozóny ukázaly, že aktivita v sektoru služeb se zde v prosinci zvyšovala nejrychlejším tempem za více než dva roky a její index vzrostl na 53,6 bodu z listopadových 53 bodů. Podobný přehled v USA ukázal u služeb přechod do růstové oblasti na 50,1 bodu z listopadových 48,7 bodu.

Globální index spojuje údaje z USA, Japonska, Německa, Francie, Británie, Číny a Ruska, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK