Bělorusové obvinili Rusko z krachu jednání o ropě

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 6. ledna (zpravodaj ČTK) - Rusko prý zmařilo jednání o dodávkách ropy do Běloruska. Uvedla to dnes vpodvečer běloruská agentura BELTA, ruská strana dosud informaci nekomentovala. Běloruská delegace nicméně zůstává v Moskvě a je ochotna k dalším jednáním.

"Běloruská strana dnes po celý den vedla jednání na ruském ministerstvu energetiky. Výsledkem práce expertů se okolo 14. hodiny stanoviska stran maximálně sblížila. Ale po návratu ruští vyjednávači fakticky odmítli všechny dosažené dohody a vrátili se k pozici ze začátku roku," uvedla běloruská agentura s odvoláním na nejmenovaný zdroj z delegace. Ruská strana tím prý zaujala pozici znemožňující domluvit se.

Rusko a Bělorusko vstoupily do Nového roku bez dohody o dodávkách ropy, nicméně spor se dosud nijak nedotkl přepravy ropy k evropským zákazníkům ropovodem Družba, na rozdíl od předchozího sváru v lednu 2007.

Rusko vede s Běloruskem spor především o celní poplatky, které Moskva od svého souseda požaduje platit v plné výši. Bělorusko to odmítá a odvolává se na celní unii s Ruskem. Pokud by poplatky muselo platit, přišlo by ho to minimálně na pět miliard dolarů ročně, což je asi deset procent hrubého domácího produktu země.

Rusko už dříve uvedlo, že je ochotno dodávat bez cla pouze takový objem ropy, který Bělorusko spotřebovává. Zbytek, což jsou asi tři čtvrtiny celkového dováženého objemu, běloruské rafinerie zpracovávají a výsledné produkty země vyvážejí na Západ. Právě to se Rusům nelíbí a žádají, aby Minsk z tohoto objemu ropy platil clo v plné výši. Loni Bělorusové platili přibližně třetinu z ruské celní sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK