E15: Istrokapitál vydá pro český trh dluhopisy za 4 mld.

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Slovenská investiční firma Istrokapitál SE chce na českém dluhopisovém trhu sehnat peníze, prostřednictvím české dceřiné firmy vydá v tuzemsku cenné papíry za 150 milionů eur, tedy asi čtyři miliardy korun. Chce je také umístit k obchodování na pražskou burzu. Uvedl to dnes deník E15 v článku o rostoucím množství firemních dluhopisů.

Také Českomoravská stavební spořitelna chystá podle listu jako první z oboru vydání vlastních dluhopisů. Česká národní banka už schválila její plán, částka může být až jedna miliarda korun, napsal deník. "Zvažovali jsme dluhopisy jako jednu z možností, jak se financovat," řekl E15 šéf marketingu této stavební spořitelny Rostislav Trávníček. Neupřesnil, kdy společnost k emisi přistoupí.

Istrokapitál SE je vlastníkem Poštové banky, dluhopisy pro něj podle E15 vydá dceřiná firma Istrokapitál CZ, založená loni v září. Výtěžek z dluhopisů, které mají roční úrok deset procent a jsou splatné v roce 2016, podle prospektu představuje půjčku slovenské matce, píše deník. Istrokapitálu do loňského pololetí výrazně klesl čistý zisk, meziročně se snížil čtrnáctkrát. Společnost chce výnosy z dluhopisů podle svého vyjádření použít jednak na nákup pohledávek od bank a jiných subjektů, se kterými chce obchodovat, dále na konsolidaci zadlužení, dodává E15.

Deník uvedl, že podle prospektu Istrokapitál dluhopisy nebude veřejně nabízet, nabídne je pouze adresně kvalifikovaným investorům, jako jsou banky či jiné finanční instituce. Plánuje prý ale, že po emisi je chce dále obchodovat na dluhopisovém trhu pražské burzy. O přijetí na trh už burzu požádal.

Pokud jde o stavební spořitelny, o možnosti financování prostřednictvím dluhopisů uvažují podle E15 kromě Českomoravské stavební spořitelny i další. "Letos dluhopisy vydávávat nebudeme, do budoucna to ale nevylučujeme," uvedla mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Eva Malecká.

Firemní dluhopisy se v tuzemsku objevují stále častěji, jedním z důvodů je i horší dostupnost bankovních úvěrů. Obvykle investorům nabízejí vyšší výnos než státní dluhopisy, představují ale vyšší riziko, píše E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK