Kamionů na slovenské hranici v Mostech od středy výrazně přibylo

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) 7. ledna (ČTK) - Počet kamionů v koloně na česko-slovenské hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku během noci opět vzrostl. Ještě ve středu odpoledne se počet stojících vozidel pohyboval okolo stovky, nyní jich v řadě čeká téměř 200. Kolona je dlouhá do 2,5 kilometru, sdělil dnes ČTK moravskoslezský policejní mluvčí Stanislav Sobol.

Problémy se sjízdností v místě zatím nejsou. "Silnice I/11 byla průběžně upravovaná. Sjízdná je ve svém celém úseku v blízkosti přechodu i ve větší vzdálenosti od něj," podotkl Sobol.

Dopravní komplikace jsou na hraničním přechodu už čtvrtým dnem. Řidičům kamionů totiž chybí palubní jednotky mýtného a jezdí si je kupovat na slovenské území, což celé odbavení zpomaluje.

Sobol dodal, že na pracovišti vyřizujícím administrativu palubních jednotek je v tuto chvíli šest pracovníků, kteří se snaží průběžně vyřizovat potřebné formuláře a náležitosti, spojené s prodejem čtecích zařízení.

Elektronické mýtné, které Slovensko zavedlo od Nového roku, se vztahuje na všechna vozidla nad 3,5 tuny. Platit se musí za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích, ale i po vybraných úsecích silnic první třídy. Asi poloviční slevu mají autobusy. Proti novému systému elektronického mýtného protestují malí a střední dopravci. Nespokojené firmy tvrdí, že výběr mýtného je nepřipravený a přinesl jim další náklady, které mohou vést až k jejich krachu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK