Maloobchodní tržby se loni v listopadu propadly v eurozóně i EU

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. ledna (zpravodaj ČTK) - Maloobchodní tržby se v eurozóně v listopadu loňského roku meziměsíčně propadly o 1,2 procenta, v celé Evropské unii o 0,8 procenta. V říjnu obchodníci přitom utržili o 0,2 procenta více v eurozóně a o 0,5 procenta víc v celé evropské sedmadvacítce. Novináře o tom dnes informoval Eurostat. Pokles tržeb není překvapením, ekonomové jej navzdory počínajícímu ekonomickému oživení očekávali.

Meziročně maloobchodní tržby v eurozóně, která je hospodářským "tahounem" celé unie, poklesly o čtyři procenta a v EU o 2,1 procenta. V listopadu 2008 přitom již Evropská unie silně pociťovala důsledky hospodářské a finanční krize, která se naplno rozpoutala po pádu americké banky Lehman Brothers předloni v září.

Pokles v listopadu 2009 zasáhl především takzvaný "nepotravinový" sektor, jehož tržby se meziměsíčně propadly o 1,6 procenta v eurozóně a o jedno procento v unii. Lidé však šetří i na potravinách, nápojích a tabáku, kde prodejci zaznamenali pokles tržeb o 0,4 procenta v eurozóně i v celé EU.

Ještě výraznější je propad v meziročním srovnání. V případě "nepotravinového" sektoru činí v eurozóně dokonce 4,2 procenta a v celé EU 1,7 procenta. U potravin, nápojů a tabáků tržby v listopadu ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 poklesly o 2,9 procenta respektive 1,6 procenta.

Za loňský listopad hlásí meziměsíční snížení maloobchodních tržeb celkem 15 členských států EU a růst jen Velká Británie o 0,2 procenta a Polsko o rovné jedno procento. Polsko je přitom jedinou zemí unie, jíž se vyhnula hospodářská recese. Největší propad tržeb naopak statistici již tradičně evidují v Pobaltí, konkrétně v Litvě o 4,8 procenta, Estonsku o 3,1 procenta a Lotyšsku o 2,3 procenta. Data za Česko zatím nebyla zveřejněna stejně jako v případě dalších devíti zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK