Průmyslové zakázky v Německu v listopadu oživily jen nepatrně

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. ledna (ČTK) - Zakázky průmyslových podniků v Německu v listopadu oživily z říjnového propadu jen velice slabě. Proti předešlému měsíci se zvýšily o 0,2 procenta, tedy mnohem méně, než se čekalo. Příčinou pokračující slabosti byl další propad exportních zakázek, jejichž objem klesl o jedno procento, uvedlo dnes německé ministerstvo hospodářství.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali v listopadu v průměru růst zakázek o 1,5 procenta, který by téměř smazal říjnový propad o 1,9 procenta. Rozpětí odhadů se pohybovalo v růstovém pásmu od 0,4 po tři procenta.

Domácí zakázky německého průmyslu po říjnové stagnaci vystoupily o 1,4 procenta. Ze zahraničí podpořily německý průmysl zakázky z eurozóny, které vzrostly o dvě procenta, avšak objednávky ze zbytku světa se propadly o 3,2 procenta.

Ministerstvo, které minulý měsíc předpovídalo průmyslu na konci roku další růst, dnes přiznalo, že nové údaje jsou pro ekonomiku nepříznivé. "Proces oživení nyní zasáhla ztráta dynamiky. Ovlivnila to zejména klesající poptávka, kterou doma i v zahraničí pociťují automobiloví výrobci," uvedlo ministerstvo hospodářství.

V meziročním srovnání posledních dvou měsíců se zakázky po říjnovém růstu propadly o 3,4 procenta. Z toho domácí zakázky klesly o 1,3 procenta a zahraniční oslabily o 5,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK