Rusko potvrdilo, že Ukrajina uhradila prosincové dodávky plynu

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 7. ledna (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom dnes potvrdil, že Ukrajina zaplatila za prosincové dodávky ruského zemního plynu. Zmírnil tak obavy z možného narušení tranzitu plynu do Evropy. Zaplacení dodávek již ve středu ohlásila ukrajinská státní energetická firma Naftogaz.

Podle ukrajinského ministra paliv a energetiky Jurije Prodana činil prosincový účet 892 milionů dolarů (zhruba 16,4 miliardy Kč). "Naftofgaz v plném rozsahu uhradil prosincové dodávky plynu," řekl agentuře Reuters mluvčí Gazpromu. K výši platby se však nevyjádřil. Ukrajina měla na zaplacení účtu čas až do pondělí.

Neshody Moskvy a Kyjeva kolem plateb a cen zastavily na začátku loňského roku cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska. Předtím se ze stejného důvodu zastavily dodávky i na počátku roku 2006. Ruský plyn kryje jednu čtvrtinu evropské spotřeby.

Ukrajina od loňského ledna hradí měsíční platby za odběr plynu včas, ačkoliv měla často problémy s obstaráním peněz. Analytici se obávali, že bude mít potíže i s platbou za prosinec. Odhadovali přitom, že kvůli nízkým teplotám by prosincový účet Ukrajiny za plyn mohl stoupnout až na jednu miliardu dolarů z listopadových 770 milionů dolarů.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK