Dolar posílil vůči euru kvůli nepříznivým údajům z eurozóny

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. ledna (ČTK) - Dolar dnes posílil vůči euru kvůli nepříznivým údajům o ekonomice eurozóny. Japonský jen se vůči dolaru propadl nejníže od srpna poté, co nový japonský ministr financí Naoto Kan uvedl, že bude usilovat o výraznější oslabení domácí měny. Investoři nyní čekají zejména na páteční údaje o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech.

Kolem 18:00 SEČ dolar vůči jenu posílil na 93,17 JPY z 92,40 JPY v závěru středečního obchodování v New Yorku. Během dne se vyšplhal až na 93,40 JPY. Euro vůči dolaru kleslo na 1,4315 USD z 1,4415 USD, napsala agentura AP.

Kan uvedl, že bude společně s japonskou centrální bankou pracovat na zajištění přiměřeného kurzu japonského jenu. "Tyto poznámky byly velmi agresivní a výprodej jenů je odpovídající," řekl k jeho výrokům analytik Paul Mackel ze společnosti HSBC.

Jednotná evropská měna byla zasažena slabými údaji o zpracovatelských zakázkách v Německu a maloobchodních tržbách v eurozóně. Ty byly nicméně zčásti kompenzovány zprávou o překvapivě výrazném nárůstu ekonomické nálady v eurozóně.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters v průměru očekávají, že americká vláda v pátek oznámí, že ve Spojených státech v prosinci zaniklo pouze 8000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK