Teplárny Brno do září snížily zisk, ale mírně navýšily obrat

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. ledna (ČTK) - Teplárny Brno v účetním roce od října 2008 do září 2009 snížily zisk před zdaněním téměř o polovinu na 61,5 milionu korun. Celkový obrat naopak o 1,6 procenta stoupl na 3,1 miliardy korun. ČTK to dnes na základě předběžných odhadů výsledků městské firmy řekla mluvčí tepláren Liliana Geisselreiterová.

Vliv na hospodářský výsledek měla podle firmy celá řada faktorů. Mezi nejdůležitější patřily výkyvy v cenách zemního plynu i těžkého topného oleje - mazutu, propad ceny elektrické energie a generální oprava paroplynového cyklu Červený mlýn od března do července loňského roku.

"Významným pozitivním faktorem je pokračující trend v připojování nových odběratelů na soustavu centrálního zásobování teplem," podotkla mluvčí.

Spojené brněnské městské teplárny podle údajů firem vykázaly v účetním roce 2007/2008 zisk po zdanění 122 milionů korun a tržby 3,05 miliardy Kč. V předchozím období, kdy ještě firmy Teplárny Brno a Tepelné zásobováni Brno fungovaly samostatně, byl zisk po sečtení čtyřikrát nižší a tržby asi o půl miliardy korun nižší. Podle dřívějšího vyjádření vedení firmy se ale údaje nadají příliš srovnávat.

Firmy Teplárny Brno a Tepelné zásobováni Brno se spojily předloni. Obě předtím patřily městu. "Toto spojení přispělo k vyšší efektivitě odstraněním činností, které dříve obě společnosti musely zajišťovat odděleně, a přispělo i ke zpřehlednění cen na jednotlivých úrovních předání," uvedla dnes mluvčí.

Teplárny Brno zásobují teplem asi 92.000 brněnských domácností. Od října snížily cenu tepla v průměru o 2,4 procenta. Gigajoule tepla z plynových kotelen tak nyní stojí 600 korun, tedy o 11 korun méně než dříve, u tepla z výměníkových stanic cena klesla o zhruba 22 korun na 627 korun.

Cenu nyní teplárny zvyšovat nehodlají. Důvodem jsou podle firmy příznivé hospodářské výsledky firmy i prognózy trhu se zemním plynem, jehož cena má rozhodující vliv na cenu tepla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK