Nezaměstnanost v USA zůstala v prosinci na deseti procentech

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. ledna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech zůstala v prosinci na deseti procentech jako v listopadu. Ekonomové přitom očekávali nárůst na 10,1 procenta. Podniky ale během prosince zrušily dalších 85.000 pracovních příležitostí, i když se čekalo, že v ekonomice po dvou letech propouštění přestala pracovní místa ubývat. Údaje dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Čísla oslabila optimismus, že se trh práce ve Spojených státech oživuje. Nezaměstnanost proto drží administrativu prezidenta Baracka Obamy dále pod tlakem. Za celý rok 2009 podle posledních údajů přišla ekonomika Spojených států o 4,2 milionu pracovních míst.

Ministerstvo revidovalo vývoj počtu pracovních míst za předchozí měsíce. Za listopad místo ztráty 11.000 míst vytvořila ekonomika 4000 příležitostí, ale s revizí za říjen stále 1000 míst ubylo za oba měsíce proti předchozím odhadům.

Vysoká nezaměstnanost je jednou z největších starostí prezidenta Obamy na domácí scéně. Na úspěchu, zda administrativa zajistí, aby lidé přestali přicházet o práci, závisí i Obamova politická budoucnost, napsaly agentury AP a Reuters.

Čísla z trhu práce dnes zveřejnil i Eurostat. Nezaměstnanost v eurozóně poprvé po více než 11 letech stoupla v listopadu na deset procent. V říjnu se zastavila na 9,9 procenta, v listopadu roku 2008 ale bez práce bylo jen osm procent lidí. V celé Evropské unii míra nezaměstnanosti vzrostla z říjnových 9,4 procenta na 9,5 procenta v listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK