Dolar oslabil kvůli nepříznivým údajům o trhu práce v USA

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. ledna (ČTK) - Dolar dnes klesl vůči euru i japonskému jenu poté, co byly zveřejněny překvapivě slabé údaje o prosincovém vývoji na trhu práce ve Spojených státech. Později však americká měna značnou část svých ztrát smazala.

Pozdě odpoledne euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,4346 USD. Vůči japonskému jenu se kurz dolaru snížil o 0,5 procenta na 92,85 JPY, napsala agentura AP.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že podniky v USA v prosinci zrušily 85.000 pracovních míst. Ministerstvo nicméně opravilo listopadový údaj na vytvoření 4000 nových pracovních příležitostí z původně ohlášeného zániku 11.000 míst. Míra nezaměstnanosti zůstala v prosinci na deseti procentech.

"Trh nečekal žádnou změnu, takže když údaje ukázaly, že ekonomika USA minulý měsíc přišla o 85.000 míst, byla reakce pochopitelně negativní," uvedl analytik David Jones z firmy IG Index. "Bylo to nicméně zmírněno revizí listopadové nezaměstnanosti," dodal.

Podle agentury Reuters se očekává, že dolar bude příští týden kvůli nepříznivým údajům o trhu práce pokračovat v poklesu. "Desetiprocentní míra nezaměstnanosti bude nadále tlačit (americkou centrální banku) Fed k udržování současného postoje, což poškodí dolar," uvedl analytik Andrew Bekoff ze společnosti Family Office Group.

Fed minulý měsíc podle očekávání ponechal základní úrokovou sazbu na historickém minimu nula až 0,25 procenta. Současně naznačil, že úroky zůstanou na nízké úrovni ještě po delší dobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK