Aktuálně.cz: ČOI vypsala zakázku na rozbor paliv, už podle zákona

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) vypsala veřejnou zakázku na rozbory pohonných hmot odebíraných u čerpacích stanic. Dosavadní smlouva se soukromou společností Ústav paliv a maziv, uzavřená v roce 2001 a poté prodlužovaná jen formou dodatků, totiž není v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Zájemci se mohou hlásit do 1. března. Vítězná firma uzavře s ČOI smlouvu na pět let. Předpokládaná cena zakázky je 85,7 milionů korun bez DPH.

"Dosavadní rozbory probíhají na základě veřejné obchodní soutěže, která proběhla ještě před mým nástupem do funkce. Smlouva byla uzavřena na dobu neurčitou," řekla serveru ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová.

Server uvedl, že ČOI je v souvislosti s kontrolami pohonných hmot dlouhodobě kritizována také za to, že nechce zveřejňovat jména čerpacích stanic, u nichž při kontrole odebrala nekvalitní paliva. Navíc loni, přes zvyšující se počet nekvalitních pohonných hmot, výrazně omezila počet kontrol.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) už připravuje novou vyhlášku, podle níž bude muset ČOI nejpozději od roku 2011 odebírat více vzorků pohonných hmot při kontrolách čerpacích stanic. Častější kontroly pohonných hmot musí Česko zavést do konce roku 2010, aby splnilo příslušné směrnice Evropské unie.

Podle dosavadních předpisů musí ČOI provést ročně alespoň 1800 odběrů pohonných hmot (zejména benzinu a nafty). Nová vyhláška, jejíž návrh má server k dispozici, toto minimum zvýší na 2300 odběrů. "V současnosti platíme za rozbory pohonných hmot zhruba 21 milionů korun ročně," uvedla Příhodová. Externí firma provádí pouze rozbory, zatímco odběry u čerpacích stanic zajišťují přímo inspektoři ČOI, zapečetěné je pak převážejí do laboratoře.

Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, byla původně roční smlouva s Ústavem paliv a maziv prodlužována jen formou dodatků, přičemž prý postupně došlo k výraznému zvýšení původní ceny za rozbory pohonných hmot. To serveru potvrdila i Příhodová. Cenu podle ní nelze jednoduše porovnat, protože závisela na požadovaném zaměření kontrol v daném roce a jejich množství. Dodala, že existence více možných nabídek je právě jedním z důvodů, proč teď inspekce vypisuje novou soutěž, napsal server Aktuálně.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK