Protest proti mýtnému stále blokuje jednu z ulic v Bratislavě

09.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 9. ledna (ČTK) - Protest části dopravců na Slovensku proti systému elektronického mýta dnes pokračoval blokádou jedné z hlavních bratislavských ulic. Rožňavskou ulici ve směru do centra města již třetí den blokovaly desítky kamionů a jejich řidiči tam chtějí zůstat celý víkend. Situaci nepomohlo vyřešit ani další setkání se zástupci provozovatele systému - firmy SkyToll a Národní dálniční společnosti (NDS).

Řidiče nákladních vozů dopoledne navštívil šéf NDS Igor Choma a generální ředitel firmy SkyToll Matej Okáli, aby se přímo od nich dozvěděli konkrétní chyby při výběru mýta. Řidiči si stěžovali zejména na nesprávné účtování poplatků. V některých lokalitách jim systém údajně účtoval jízdu po dálničním úseku, přestože jeli po souběžné cestě první či dokonce druhé třídy.

"Dnes se snažíme takovéto údaje posbírat, abychom mohli analyzovat, zkontrolovat a zodpovědně říct, zda takový problém je či není," uvedl Okáli. Úpravu systému připustilo i ministerstvo dopravy.

Ani třetí návštěva představitelů NDS a firmy SkyToll ale protestující řidiče neuspokojila. "Tak odsud určitě po rozhovoru s panem Chomou neodjedeme. Budeme požadovat splnění čtyř našich požadavků," řekl ČTK jeden z protestujících řidičů Ladislav Kristel. Podle něj mýtný systém znevýhodňuje slovenské autodopravce, protože započítává celé úseky silnic místo najetých kilometrů. "Když kamion z trasy sjede, zaplatí celý úsek. Když se na silnici opět vrátí, znovu zaplatí celý úsek," dodal.

Další z protestujících Igor Borko potvrdil, že blokáda cesty bude pokračovat až do pondělního setkání Unie autodopravců Slovenska (UNAS) s premiérem Robertem Ficem. Borko poznamenal, že řady kamionů v noci na dnešek mírně prořídly, ale nespokojené autodopravce se podle něj chystají podpořit jiní kolegové, kteří míří k Bratislavě.

Podle šéfa SkyTollu přijal podnik od listopadového spuštění registrace do systému 87 reklamací a podnětů. "Vyřešili jsme jich do dnešního dne 51, z toho se dvě stížnosti týkaly zpoplatnění," doplnil.

Většina přepravců z UNAS se v pátek večer rozhodla, že protest přeruší do chystaného jednání s premiérem. Ukončení protestů dal Fico jako podmínku k diskusi.

Systém elektronického mýta na Slovensku funguje od začátku roku. Poplatky za jízdu po dálnicích a dalších vybraných silnicích musí platit vozidla nad 3,5 tuny a autobusy. Autodopravci žádají, aby se provoz systému pozastavil, zpoplatněné úseky se přehodnotily, snížila se spotřební daň z pohonných hmot a daň z motorových vozidel. Také chtějí, aby byly zpoplatněné úseky vymezené dopravními značkami. Ministerstvo dopravy tyto požadavky dosud odmítalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK