Snížení nezaměstnanosti je v USA nutné k redukci deficitů

10.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. ledna (ČTK) - Snížení nezaměstnanosti Spojených států pod deset procent je klíčovou podmínkou pro snižování rozpočtového deficitu. Uvedla to dnes ekonomická poradkyně Bílého domu Christina Romerová. Zastala se snahy Bílého domu dát na podporu ekonomiky z federálních peněz dalších 75 miliard dolarů.

Romerová připomněla, že Spojené státy v prosinci ztratily pracovní místa, zatímco listopad přinesl mírný nárůst. Připomněla také, že Obamova administrativa pozoruje, že se ztráty míst v americké ekonomice plynule zmírňují.

Ekonomové připomínají, že najít po propuštění nové místo s sebou nese i nutnost přistoupit na nižší mzdu. Přibývá zaměstnavatelů, kteří jsou ochotni najímat lidi, platí jim ale méně než těm, které předtím propustili.

Ve vládních statistikách je to místo jako místo a jejich vyšší počet naznačuje rostoucí ekonomiku. Pokud ale člověk, který vydělával 60.000 dolarů, bere 40.000, znamená to také, že méně utrácí a k hospodářskému oživení nepřispěje, napsala agentura AP.

Míra nezaměstnanosti v USA zůstala v prosinci na deseti procentech jako v listopadu. Ekonomové přitom očekávali nárůst na 10,1 procenta. Podniky ale během prosince zrušily dalších 85.000 pracovních příležitostí, i když se čekalo, že v ekonomice po dvou letech propouštění přestala pracovní místa ubývat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK