Americký Fed loni vykázal rekordní zisk 52,1 miliardy dolarů

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. ledna (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) loni s pomocí finanční krize zvýšila čistý zisk o téměř 47 procent na rekordních 52,1 miliardy dolarů (944 miliard Kč). Fed tak obohatí státní pokladnu dosud nejvyšším ročním odvodem svého zisku v sumě 46,1 miliardy dolarů. Hlavním důvodem nárůstu zisku byly příjmy z protikrizových programů nákupů cenných papírů a z nouzových úvěrů pro bankovní sektor.

Odvod Fedu státní pokladně se tak proti roku 2008 zvyšuje o 14,4 miliardy dolarů a je nejvyšší od roku 1914, kdy byla americká centrální banka ve své dnešní podobě vytvořena. Dosud rekordní příděl získalo ministerstvo financí od Fedu za rok 2007, kdy to bylo 34,6 miliardy dolarů.

Z celkového čistého zisku Fed vyplatil členským bankám dividendy v sumě 1,4 miliardy dolarů. Dalších 4,6 miliardy dolarů si centrální banka ponechala jako splacený kapitál. Dvanáct federálních rezervních bank, které tvoří Fed, musí po vyplacení dividend a ponechání si určité části ročního přebytku odvést zbytek zisku ministerstvu financí.

Většinu loňského zisku, 46,1 miliardy dolarů, Fed vydělal na nákupech vládních dluhopisů, dluhopisů polostátních hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac, hypotečních dluhopisů a dalších cenných papírů. Penězi, které za ně vyplatil, Fed zvyšoval likviditu na peněžním trhu, čímž dále uvolňoval měnovou politiku a podporoval ekonomiku v situaci, kdy úrokové sazby už držel téměř na nule.

Zbytek loňského zisku Fedu pocházel zejména z úrokových příjmů z půjček bankám a dalším finančním institucím. Dále vydělával na aktivech převzatých v rámci záchrany velkých institucí jako banky Bear Stearns a pojišťovny AIG a zisk měl i z měnových swapů v rámci dohod se 14 centrálními bankami světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK