RWE Gas Storage pronajala v aukci část podzemích zásobníků plynu

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Největší provozovatel podzemních zásobníků zemního plynu v ČR společnost RWE Gas Storage pronajala v aukci skladovací kapacitu 45 milionů metrů krychlových na deset let. Nová skladovací kapacita vznikla rozšířením zásobníku u Tvrdonic na jižní Moravě. Společnost to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Z původních deseti zájemců uspělo v elektronické aukci pět firem. Cena za skladovací kapacitu na deset let se z počáteční 1,63 koruny za metr krychlový vyšplhala na 1,96 Kč za metr krychlový ročně. Úspěšní účastníci aukce mohou začít využívat nově získanou skladovací kapacitu od 1. dubna.

"Nabídka nové skladovací kapacity, která přispěje ke zvýšení bezpečnosti dodávek plynu v ČR, je výsledkem změny regulace cen za uskladnění plynu v roce 2006 a změny metodiky přidělování skladovací kapacity ze strany Energetického regulačního úřadu," řekl jednatel RWE Gas Storage Lubor Veleba.

"Vysoká poptávka vychází i ze zkušeností obchodníků z přerušení dodávek z Ruska v lednu 2009, kdy se ukázala klíčová role podzemních zásobníků," dodal Veleba.

V důsledku přetrvávající poptávky po skladovací kapacitě plánuje společnost RWE Gas Storage rozšířit do roku 2014 objem svého virtuálního zásobníku o dalších 620 milionů metrů krychlových na téměř tři miliardy metrů krychlových.

Další aukce skladovací kapacity v objemu pět milionů metrů krychlových se uskuteční 3. února.

RWE Gas Storage je největším provozovatelem podzemních zásobníků zemního plynu v Česku. Firma na území ČR vlastní a provozuje šest zásobníků. Celková kapacita virtuálního zásobníku činí 2,4 miliardy metrů krychlových. RWE Gas Storage se v roce 2007 vyčlenila ze společnosti RWE Transgas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK