Akcie amerických firem po výsledcích Alcoy klesaly

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. ledna (ČTK) - Akcie amerických firem dopoledne klesaly. Investory znepokojily čtvrtletní výsledky hospodaření hutní skupiny Alcoa a ekonomická opatření v Číně. Trh má obavy, že se světová ekonomika bude po krizi hůře oživovat.

Klíčový index Dow Jones oslabil v poledne newyorského času o třetinu procenta na 10.625,3 bodu. Index Nasdaq Composite tou dobou podle internetových stránek Yahoo! Finance klesl o 0,9 procenta na 2291,2 bodu.

Čína opět zpřísnila svou měnovou politiku a zvýšila sumy, které musí banky držet v rezervách. Opatření mají zajistit, aby se růst čínské ekonomiky nezrychlil příliš. Ve světě by to ale mohlo zpomalit hospodářské oživení, protože se tím zhoršuje pozice firem, které do Číny vyvážejí, napsala agentura AP.

Alcoa hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku s čistou ztrátou 277 milionů dolarů, zatímco o rok dříve měla ztrátu 1,19 miliardy. I když ztrátu výrazně snížila, její výsledky zaostaly za odhady analytiků. Alcoa je tradičně první významnou firmou, která v USA hlásí čtvrtletní výsledky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK